آموزش backup و restore کردن میکروتیک

یکی از مهمترین کارها در هر جای شبکه گرفتن پشتیبان یا همان Backup از اطلاعات مهم می باشد. در اینجا نیز بهتر است هر از چند گاهی از تنظیمات میکروتیک یک نسخه Backup تهیه کنید.
تنظیمات Backup گیری روترهای میکروتیک به دو حالت تقسیم می شود.
1- فایل backup. : از این نوع فایل Backup می توان فقط برای همان روتر استفاده نمود.
2- فایل rsc.: از این نوع فایل Backup می توان برای همان روتر و بقیه روترها استفاده نمود.

مشخصات هر کدام از این نوع فایل های Backup به شرح زیر می باشد:
فایل backup.
1- از نوع باینری می باشد.
2- قابل ویرایش نمی باشد.
3- به صورت پیش فرض توسط پسورد کاربر رمز می شود.
4- از تمامی تنظیمات روتر به صورت کامل نسخه پشتیبان تهیه می نماید.

فایل rsc.
1-از نوع Script می باشد.
2- قابل ویرایش می باشد.
3- در این حالت از پسورد کاربران Backup گرفته نمی شود.
4- می توان بخشی از تنظیمات را Backup گرفت.
5- توسط گزینه Verbose می توان از کل تنظیمات روتر، نسخه پشتیبان تهیه نمود.

که در ادامه هر دو حالت آموزش داده می شوند:

مراحل پشتیبان گیری روترهای میکروتیک از نوع .backup
برای اینکه ساعت و تاریخ Backup درست باشد، بهتر است ابتدا NTP Client را راه اندازی کنید. سپس وارد قسمت Files یا همان فایل منیجر میکروتیک می شویم و بر روی دکمه Backup کلیک میکنیم، بعد برای شما یک کادر باز می شود که در قسمت Name یک اسم قرار می دهیم و در قسمت پسورد یک پسورد مناسب و بر روی Backup کلیک میکنیم تا فایل ما ساخته شود. یا برای بک آپ گرفتن در محیط ترمینال از کد system backup save name=filename استفاده نمایید.

نکته1: بهتر است اسم فایل جوری باشد که بعدا در Restore کردن متوجه شوید که این Backup را کی گرفته اید و برای چه منظور بوده است.

نکته2: فایل Backup ایجاد شده در File List قرار می گیرد و بهتر است بعد از ساخته شدن Backup آن را با drag and drop به سیستم خود منتقل کرده و در جای امنی قرار دهید.

نکته3: بهتر است از یک پسورد مناسب استفاده کنید در صورتی که پسوردی وارد نکنید میکروتیک از پسورد log on شما برای قسمت پسورد استفاده می کند و اگر مایل به قرار دادن پسورد نیستید می توانید تیک Don’t Encrypt استفاده کنید که ما پیشنهاد نمی کنیم.

مراحل بازگردانی فایل پشتیبان backup. میکروتیک

برای Restore کردن فایل Backup خود نیز فقط کافی است فایل خود را وارد قسمت Files کرده و سپس آن را انتخاب کرده و بر روی دکمه Restore کلیک کنید سپس باید پسوردی که قبلا وارد کرده بودید را وارد کنید تا تنظیمات شما Restore شود، توجه داشته باشید که با این کار میکروتیک شما یکبار ریبوت می شود و اگر نشد خودتان برای اعمال فرایند، یکبار روتر را از قسمت منوی System ریبوت نمایید.

برای restore کردن در محیط ترمینال نیز میتوان از کد system backup load name=filename استفاده کرد.

تذکر 1: هنگامی که فایل بکاپ binary را به یک روتر میکروتیک جدید restore میکنید، فایل بکاپ به صورت اتوماتیک، تمامی آدرس های MAC را تغییر میدهد تا با فایل بکاپ تطبیق داشته باشد. اکنون اگر سعی کنید برای مثال اینترفیس Ether 1 هر دو روتر را به هم وصل کنید، هر دو دارای یک آدرس MAC یکسان هستند که مشکل ساز میشود و از ارتباط با یکدیگر جلوگیری میکند. می توانید وارد اینترفیس روتر شوید و روی Reset MAC Address کلیک کنید تا به تنظیمات کارخانه برای آدرس مک برگردید.

تذکر2: در صورتی که شما از Don’t Encrypt استفاده کنید و فایل خود را Encrypt نکنید به راحتی هر کسی می تواند با ابزارها و سایت هایی که تعدادشان کم نیست تمام پسورد های شما را پیدا کند مانند عکسی که در زیر مشاهده می کنید.

مراحل پشتیبان گیری میکروتیک از نوع  rsc. (آموزش Backup یک قسمت خاص در میکروتیک)

شاید شما لازم داشته باشید که فقط یک قسمت خاص از میکروتیک را Backup بگیرید، مثلا شما فقط میخواهید از قسمت IP Address خود Backup گرفته و آن را منتقل کنید به دستگاه دیگر، برای این کار کافی است:

    1-داخل صفحه اصلی Winbox، گزینه Terminal را انتخاب کنید.
    2-با دستور Export می توان فایلهای rsc. را تهیه کرد و در منوی File روتر ذخیره        نمود. مانند دستور زیر:

Export file=Netito

   3-اگر بخواهیم از یک سری تنظیمات Backup گرفته شود می بایست اول وارد همان     بخش بشویم و بعد دستور Export را وارد نماییم . برای مثال اگر بخواهیم از تنظیمات Address List روتر، یک فایل Backup تهیه کنیم.

 4-در صفحه New Terminal خط فرمان زیر را تایپ کنید:

/ip address export file=address

 5-به منوی فایل مراجعه کنید، نام فایل ایجاد شده با پسوند rsc. را مشاهده می کنید.6-اگر بخواهیم از کلیه تنظیمات روتر فایل Backup گرفته شود از گزینه Verbose استفاده می کنیم.

مانند دستور زیر:

Export file=Full-Backup Verbose

7-فایل Backup ایجاد شده در File List را با  Drag & Drop، روی هارد کامپیوتر ذخیره کنید.

مراحل بازیابی فایل های پشتیبان .rsc

1-برای برگرداندن تنظیمات روی روتری دیگر، فایل مربوطه را کپی و در File List قرار دهید.

2-حالا داخل صفحه Terminal، دستورات زیر را وارد کرده تا تنظیمات روی روتر اجرا شود.

import file-name=address.rsc

نتیجه گیری: همانطور که در مقاله فوق ذکر گردید جهت نگهداری تنظیمات روترهای خود در مقابل هر گونه اتفاق و حادثه ای که احتمال دارد برای سخت افزار روتر به وجود بیاید از تنظیمات آن backup گرفته و آن را برروی سیستم خود Export کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *